Over ons

Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!

Op 2 februari 2002 vierden wij het 100-jarige bestaan van onze vereniging.  Samen met de Koninklijke Fanfare St Pieter en de carnavalsvereniging Peer Stoet zijn we bij de oudste verenigingen van ons dorp.  Van bij het begin onder de naam ‘BoerenBond’ hield onze vereniging zich niet alleen bezig met zaken die te maken hadden met den boerenstiel.  Ook cultureel en sociaal waren wij aktief.  Ondertussen is al meer dan 40 jaar onze naam veranderd naar  ‘De Landelijke Gilde’, en werden zaken als vorming en typische beroepsbelangen ondergebracht bij de Bedrijfsgilden.

Al die tijd zet onze vereniging ‘Landelijke Gilde Herenthout’ zich in voor al wie bewust landelijk leeft, voelt en denkt in onze gemeente.  In onze vergaderingen, voordrachten, (teer)feesten, theaterbezoeken, uitstappen, reizen, wandeltochten, buitensporten.. bieden we onze leden en ook mensen buiten onze vereniging de grootste verscheidenheid aan activiteiten.  Samen met Ferm (voorheen KVLV), KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd) en LRV (Landelijke Ruiterij Vereniging) behoren we tot de Landelijke Beweging.

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.